Oliwa z oliwek Extra Virgin
Zastosowanie oliwy z oliwek Extra Virgin
Ta niepowtarzalna oliwa z oliwek Extra Vergine jest produkowana już od ponad wieku. Odmiana Frantoi Cutera została uznana najlepszą oliwą z oliwek Extra Vergine na świecie w 2010 roku przez przewodnika Flos Olei oraz w 2014 roku na wystawie w Nowym Yorku. Oliwki zbierane są ręcznie i wciśnięte w ciągu 6 godzin od zbioru, dając tym samym naturalny wygląd oleju. Zapach oliwy z oliwek jest świeży i ma owocowy posmak z lekką wyczuwalną nutą zielonych pomidorów i aromatycznych ziół. Smak oliwy z oliwek extra virgin jest pełny i jako taki przez dłuższy czas utrzymuje się na podniebieniu. Oliwa stanowi wyśmienity dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej i jest popularnym olejem sałatkowym. Wypróbuj ją koniecznie do pieczonego mięsa i ryb oraz do zupy lub bruschetty. Jej intensywny i zrównoważony smak idealnie komponuje się również z grillowanymi warzywami i sałatkami.
Oliwa a zdrowie
Tłuszcze w diecie są wysoce kontrowersyjnym składnikiem. Dietetycy biją na alarm, twierdząc, że ilość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego w diecie jest za duża. Jednym z produktów, co do którego zdrowotności nikt nie ma wątpliwości, są tłuszcze pochodzenia roślinnego, jak olej z oliwek. To tradycyjny tłuszcz, zaliczany do olei jadalnych, który stał się suplementem diet na całym świecie. Pozyskuje się go z miąższu owoców oliwki. Jego szlachetny, wyrazisty i soczysty smak podbił serca konsumentów na całym świecie i stał się powszechnie stosowanym tłuszczem roślinnym. Badania potwierdzają, że zawarte w oliwie z oliwek extra virgin kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze zmniejszają zachorowalność na choroby serca oraz układu krążenia. Frantoi Cutrera zawiera także duże ilości kwasu oleinowego, dzięki któremu maleje zachorowalność na astmę oraz alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.